Κλείσιμο

Καταγγελίες για υποτιμολόγηση κινεζικών προϊόντων ερευνά η Κομισιόν

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών έχει μπει το λιμάνι του Πειραιά, έπειτα από καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν Ιταλοί εισαγωγείς κινεζικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να καταφθάσει στη χώρα μας κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο θα συμμετέχουν και στελέχη της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αντιμετώπισης απάτης, προκειμένου να διερευνήσουν φαινόμενα υποτιμολόγησης κινεζικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς, κινεζικά προϊόντα με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά τιμολογούνται κάτω από την πραγματική τους αξία και εν συνεχεία προωθούνται στην ιταλική αγορά με διαφορετική τιμή από τη αρχική τους, με αποτέλεσμα ο ιταλικός προϋπολογισμός να εμφανίζει τεράστιες απώλειες σε ΦΠΑ και δασμούς.

Η OLAF φωτογραφίζει ως υπαίτιους για τη συγκεκριμένη κατάσταση τα ελληνικά τελωνεία, κατηγορώντας εμμέσως τις τελωνειακές αρχές της χώρας για πλημμελή έλεγχο.

Τα ελληνικά τελωνεία από την πλευρά τους ισχυρίζονται ανεπίσημα ότι οι ίδιοι οι τελωνειακοί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, κρίνοντας ότι οι αρχικές τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε μία προσπάθεια να τις διορθώσουν.

Επικαλούνται μάλιστα την εκτροπή πολλών κινεζικών κοντέινερ προς τα λιμάνια της Ιταλίας και της Ολλανδίας ως αποτέλεσμα αυτής τους της τακτικής.
Πηγή: skai.gr