Κλείσιμο

Νίκη της Eldorado Gold σε βάρος του ελληνικού δημοσίου στη διαιτησία

Δικαιώθηκαν στη διαδικασία της διαιτησίας η Eldorado Gold και η ελληνική θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός στη διαμάχη τους με το Δημόσιο, όσον αφορά τις μεταλλευτικές εργασίες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Όπως ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία, η διαιτησία απέρριψε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντεμ Λάκκος, που επεξεργάζεται την εξόρυξη των μονάδων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων του 2003.

Η εταιρεία απέφυγε να δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις της, αναφέροντας πως «θα συνεχίσει να αξιολογεί το πόρισμα της διαιτησίας» και θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά τις μονάδες στην Κασσάνδρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, σημείωσε πως η απόφαση της διαιτησίας «παρέχει μια βάση» που θα επιτρέψει στην εταιρεία να «προχωρήσει τον διάλογο» με την Αθήνα, ώστε να καθοριστεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις επενδύσεις στην Κασσάνδρα.

Ο κ. Μπερνς τόνισε ωστόσο πως προσδοκά από την ελληνική πολιτεία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπει η συμφωνία του 2013, περιλαμβανομένων των αδειών για εργασίες στις Σκουρίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Επισήμανε δε πως η εταιρεία προσφάτως κατέθεσε νέα τεχνική μελέτη για τη μονάδα των Σκουριών, η οποία προβλέπει μείωση του αποτυπώματος των εργασιών στο περιβάλλον «κατά 40%».

«Η πλήρης αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων στην Κασσάνδρα θα ευνοήσει το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του, τις τοπικές κοινότητες, τους μετόχους μας και τις ομάδες ελλήνων εργαζόμενών μας», προσέθεσε.

Σεβόμενο την απόφαση του δικαστηρίου, το Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:

1. τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία

2. συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία

3. τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.

Αυτά επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ οι διαιτητές, αναγνώρισαν ομόφωνα ότι:

1. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού.

2. Η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της Σύμβασης.


Πηγή: skai.gr