Κλείσιμο

Με επιπλέον φόρο «κινδυνεύουν χιλιάδες πολίτες» λόγω κενού στο e-banking

Με την επιβολή επιπλέον φόρου εισοδήματος κινδυνεύουν χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες αγρότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», λόγω προβλημάτων στην πιστοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών που χρησιμοποιούνται στην οικοδόμηση του αφορολόγητου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν ακόμα να διακρίνουν ανάμεσα σε ηλεκτρονικές καταναλωτικές δαπάνες που συνυπολογίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και σε άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές που είναι απλώς διαπροσωπικές και προσμετρούνται.

Ως εκ τούτου, όσοι βασίστηκαν το 2017 σε ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) για καταναλωτικές πληρωμές ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μετρήσουν τα εν λόγω ποσά προκειμένου να «πιάσουν» το αφορολόγητο όριο των 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Συνεπώς, απειλούνται να χρεωθούν φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ακάλυπτα.

Η αδυναμία των τραπεζών να ταυτοποιήσουν πληρωμές που εμπίπτουν στο κτίσιμο του αφορολόγητου πηγάζει από το ότι πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους, δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για να υποδέχονται πληρωμές από πελάτες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην εφημερίδα ότι μόλις όλες οι επιχειρήσεις δηλώσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους θα καταστεί δυνατό να εντοπίζονται οι καταναλωτικές e-δαπάνες που συνυπολογίζονται για το αφορολόγητο.
Πηγή: skai.gr