ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν θα ενεργοποιηθεί το δικό μας πρόγραμμα

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκρίνει το Ταμείο για την Ελλάδα δεν θα «τεθεί σε ισχύ» προτού υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, κάτι που δεν είναι σαφές εάν μπορεί να γίνει έως τον Φεβρουάριο, που είναι η άτυπη προθεσμία ώστε το Ταμείο να λάβει αποφάσεις για τη χώρα μας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε ότι από τη σκοπιά του ΔΝΤ μία συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για αναδιάρθρωση του χρέους είναι εφικτή το επόμενο διάστημα, καθώς έχει υπάρξει «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, όμως απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

«Υπάρχει περιθώριο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το ταχύτερο δυνατό», είπε, όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει πότε μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές πως θα συζητήσει μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του Μνημονίου – που εκπνέει τον Αύγουστο του 2018 – και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ εάν τυχόν εξαγορά παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους θα βελτίωνε τις προοπτικές συμμετοχής του οργανισμού στο πρόγραμμα, ο κ. Ράις σημείωσε ότι μία τέτοια πρόταση θα ληφθεί μεν υπόψη από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά η όποια απόφαση θα κριθεί από την πρόταση των εταίρων.

Ο κ. Ράις απέφυγε πάντως να συνδέσει τις αποφάσεις του ΔΝΤ με τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – όπου ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός και δεν μπορεί να αποκλειστεί η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης