FT: Παραιτήσεις 10 στελεχών της Πειραιώς για πωλήσεις πακέτου δανείων 1,2 δισ. ευρώ

Οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα παρουσιάζουν όλες τις πτυχές της πώλησης από την πλευρά της Τράπεζας δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ προς 300 εκατ. Ευρώ σε fund.

Συγκεκριμένα οι Financial Times αναφέρουν πως το Fund Libra με έδρα τη Νέα Υόρκη το 2014 προχώρησε στην αγορά δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις από την Πειραιώς καταβάλλοντας 300 εκατ. Ευρώ τα 200 από τα οποία δανείστηκε από την ίδια την τράπεζα.

Ο δημοσιογράφος της FT σημειώνει πως 10 στελέχη της Τράπεζας έχουν παραιτηθεί των θέσεών τους στην Τράπεζα καθώς φαίνεται πως εμπλέκονται τη συγκεκριμένη πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 1,2 δισ των δανείων τα 1,1 αφορούν μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, 80 εκατ. αφορούν δανεισμό επενδύσεων για ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) ενώ ακόμη 30 εκατ. ευρώ φαίνεται πως μοιράστηκαν τα 10 στελέχη της Τράπεζας που έχουν παραιτηθεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως μέρος των δανείων μεταφέρθηκε σε offshore εταιρείες της τράπεζας στην Κύπρο αλλά και στις Παρθένες Νήσους και μάλιστα κατά παράβαση των περιορισμών των Capital Controls εντός του 2015.

Μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πακέτο που έχει πωληθεί στο Fund ανήκει στην Marfin.

ΟΙ Financial Times αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή έρευνα για τη νομιμότητα και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Τράπεζα στη συγκεκριμένη πώληση στις οποίες «εξετάζονται ακόμη και σενάρια για ξέπλυμα χρήματος» όπως δήλωσε πηγή με γνώση της υπόθεσης στην εφημερίδα.

Ο κ. Μεγάλου CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει πως τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν πλήρως καταγραφεί στον ισολογισμό της Τράπεζας για το 2016 και πρόσφατα τόνισε αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος αν και νροπιαστηκά δεν επηρεάζουν την Τράπεζα. Ο κ. Μεγάλου αναφέρει ακόμη πως οι παλαιότερες παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν καλυφθεί, έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και έχουν αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Υπογραμμίζεται επίσης πως τα 10 στελέχη της τράπεζας που παραιτήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2017, σημειώνουν πως δεν έπραξαν τίποτε παράνομο και έχουν λάβει μάλιστα και τις νόμιμες αποζημιώσεις.
Πηγή: skai.gr - Πηγή: Financial Times