Στουρνάρας: Πολύ δυσάρεστο μήνυμα οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό

«Πολύ δυσάρεστο μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα» χαρακτήρισε τα αλλεπάλληλα προσκόμματα στην επένδυση του Ελληνικού ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Εδώ φαίνεται να παραβιάζονται κανόνες της απλής λογικής» σε αναφέρει μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και στον τραπεζικό χώρο ειδικότερα», τονίζει επίσης ο διοικητής της ΤτΕ και προσθέτει, «εκτιμώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν δημιουργεί εμπόδια για το στόχο αυτό. Είναι σαφές ποιες υποχρεώσεις έχουμε και είναι στο χέρι μας να ολοκληρώσουμε τα βήματα το συντομότερο δυνατόν».

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηρίζει ακραία την προσέγγιση του ΔΝΤ για τις τράπεζες, και υποστηρίζει ότι η υιοθέτησή της θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6% του ΑΕΠ και εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς λόγο. «Είχαμε, ως ΤτΕ, ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία επικοινώνησα στο Ταμείο αρκετό καιρό πριν, σε υπηρεσιακό επίπεδο, και στη διοίκησή του τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει και προσθέτει «τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν ήδη γίνει στον εγχώριο τραπεζικό τομέα συνηγορούν υπέρ της επιστροφής του στην κανονικότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν βρήκαμε επιχειρήματα για τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα του Βορρά ή του Νότου».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε πωλήσεις και βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς. «Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική λειτουργία του συνολικού πλαισίου εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται: η διενέργεια πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών ή μη, η σωστή εφαρμογή του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποχρεώσεις των τραπεζών είναι βεβαίως αυξημένες: με τόσες θετικές αλλαγές, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ταχύτερη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας.

Την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μέσα στο 2018 και ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Κρατήστε τις εκλογές για το 2019» είναι στο μεταξύ το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την κυβέρνηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Tραγέλαφο και ντροπή χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει.

Η ευθύνη για την καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό ανήκει στη ΝΔ δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος απέδωσε τις καθυστερήσεις των τελευταίων δύο χρόνων στις τεχνικές δυσκολίες «επειδή δεν προετοιμάστηκε η επένδυση όπως θα έπρεπε από τους προηγούμενους».
Πηγή: skai.gr