Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την ποσοτική χαλάρωση και τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα τρία βασικά επιτόκιά της και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων για ταχεία έξοδο από τη μη συμβατική νομισματική πολιτική.

Στις 15:30 αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα σκιαγραφήσει το μέλλον της νομισματικής πολιτικής υπό το βλέμμα των αγορών.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωτράπεζα, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, και πέρα από αυτό το σημείο εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει η Ευρωτράπεζα, οι αγορές ομολόγων δεν θα διακοπούν έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός συνάδει με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του «κοντά στο 2%».

Η ΕΚΤ μάλιστα διατήρησε στην ανακοίνωσή της την διευκρίνισε ότι τόσο το μέγεθος όσο και η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά τα επιτόκια, παραμένουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για «εκτεταμένο» χρονικό διάστημα και μετά την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγή: skai.gr