Ολοκληρώνεται η έκδοση του ομολόγου με το επιτόκιο κάτω από το 4,70%

Γύρω στο 4,625% διαμορφώνεται το επιτόκιο για το ελληνικό 5ετές ομόλογο σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, λίγο πριν το κλείσιμο και των τελευταίων βιβλίων προσφορών στην Αμερική.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο της Αθήνας για 3-4 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βγει στις αγορές με επιτόκιο 4,95%.

Με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επιτόκια, το επιτόκιο που προσφέρει η ελληνική έκδοση είναι θελκτικό για τους επενδυτές. Η σημαντική ζήτηση αποκλιμακώνει το επιτόκιο.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές έχει δύο σκέλη, την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου και την αντικατάσταση παλαιότερου τίτλου που λήγει το 2019 με καινούργιο που θα λήγει το 2022.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε πρόγραμμα 1,6 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα αλλά περιέλαβε πλαφόν στο δημόσιο χρέους, ύψους €325 δισεκατομμυρίων, γεγονός που αυτόματα περιορίζει την ελευθερία εξόδου της χώρας μας στις αγορές.

Σύμφωνα όμως με πηγή του πρακτορείου Bloomberg, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε τεχνική λύση που επιτρέπει στη χώρα μας να εκδώσει σήμερα μικρό ποσό νέου χρέους.
Πηγή: skai.gr