Κλείσιμο

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θέλει έκδοση ομολόγου με «λογικό» επιτόκιο

Η έκδοση ομολόγου θα πρέπει να γίνει με «λογικό» επιτόκιο και με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τη θέση αυτή της ΤτΕ μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διευκρινίζεται ότι η έκδοση ομολόγου σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, ωστόσο «εκείνο που για την ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια, ώστε να πεισθούν οι αγορές για την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal o διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς». Παράλληλα, είχε καλέσει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ προσεκτικά το θέμα της έκδοσης ομολόγου» επισήμανε από την πλευρά του έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο CNBC αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω.

Στο ίδιο δημοσίευμα του δικτύου αναφέρεται δήλωση του οικονομολόγου Ντάνιελ Γκρος που κάνει λόγο ότι η έκδοση ομολόγου τόσο νωρίς είναι μεγάλο λάθος.

Για την έκδοση νέων ομολόγων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «μελετάμε το θέμα για να βρούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο». Τόνισε ότι αναμένει από τη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ να γίνει αναφορά στο ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο αν ληφθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.



Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr