Κλείσιμο

Μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος «δείχνει» η ατζέντα του Eurogroup

Τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, αναμένεται να σφραγίσει το Eurogroup της Πέμπτης, όπως προκύπτει από την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν «ενδεχόμενα μέτρα» ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μόνον «εφόσον [κριθεί] απαραίτητο» και «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Αυτό ακριβώς προβλέπει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup του περσινού Μαΐου, το οποίο η ατζέντα αποκαλεί «πλαίσιο» για την όλη συζήτηση για το χρέος.

Στην πράξη, η ευρωπαϊκή γραμμή σημαίνει πως δεν ικανοποιείται το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση συγκεκριμενοποίηση των πιθανών μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος έως τα μέσα Ιουλίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια έως ότου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Πρόκειται για σενάριο που είχε απορρίψει τη ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Μαΐου αλλά πλέον φαίνεται να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς μπορεί να επιστρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, η οποία θα καλύψει ελληνικά χρέη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης τα προαπαιτούμενα και οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018, όπου επίσης μαίνεται διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022.
Πηγή: skai.gr