Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να γίνει εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι

O πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι «απόψε δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα», προσθέτοντας πως «επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία για το χρέος». 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι επετεύχθη τεράστια πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δέσμη μέτρων πολιτικής, με την Ελλάδα να έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό. 

«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε επισήμως την αξιολόγηση», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ περιμένει την έκβαση των τελευταίων συζητήσεων για το χρέος τον Ιούνιο, πριν αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως επεσήμανε ο κ. Ντέισελμπλουμ, οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όπως διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, επετεύχθη πρόοδος. «Συμφωνήσαμε π.χ. ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5%) πρέπει να συνεχίσουν για πέντε χρόνια», συμπλήρωσε και διευκρίνισε: «Για λεπτομέρειες επ' αυτών και για όσα θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε ακόμη δουλειά».

Από τη πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε απόψε αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη».
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία».
Πηγή: skai.gr