Παραμένουν οι αποστάσεις δανειστών – ΔΝΤ

Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι «αντιστάσεις» που συναντά το «απαιτητό» από την πλευρά του ταμείου «εδώ και τώρα» φαίνεται πως δεν έχουν γεφυρωθεί από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με το Reuters το ο οποίο επικαλείται αξιωματούχους που συμμετείχαν στις σημερινές προπαρασκευαστικές συζητήσεις «υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τα τεχνικά κλιμάκια λόγω και του μεγέθους των διαφορών θα ήταν απίθανο να μπορέσουν αν βρουν την λύση. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί από τα ανώτερα κλιμάκια».

Σύμφωνα με το Reuters οι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε ένα group χωρών στο οποίο επικεφαλής είναι η Γερμανία οι οποίες επιθυμούν την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας καθώς πιστεύουν πως η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αθήνα μπορεί να είναι πολύ επιεικής.

Οι ίδιες χώρες, παρά ταύτα, έχουν σημαντικές ενστάσεις αναφορικά με μία ρητή δέσμευση αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φοβούμενες εσωτερικές αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους τους . Επίσης φαίνεται να φοβούνται πως η Ελληνική πλευρά μετά από την δέσμευση για το χρέος θα «χαλαρώσει» την μεταρρυθμιστική πολιτική που έχει χαραχθεί.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε επίσης στο Reuters πως «το ΔΝΤ επιθυμεί προκαταβολικά τη μέγιστη δυνατή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την άλλη πλευρά να επιθυμεί αυτή η δέσμευση να γίνει στα μέσα του 2018 όταν και το παρόν πρόγραμμα τελειώσει».
Πηγή: skai.gr