Συμφωνία με θεσμούς για μέτρα ύψους 14 δισεκ. ευρώ έως το 2021

Μέτρα ύψους σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που εισήχθη στον εφαρμοστικό νόμο για την τριετία 2019 - 2021, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 3,6 δισεκ. ευρώ. Αν προστεθεί και το πακέτο του 2018 τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 5,5 δισεκ. ευρώ.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο) συμφώνησε να ληφθούν μέτρα που θα ξεπεράσουν τα 14 δισεκ. ευρώ από το 2015 μέχρι και το 2021.

Η κυβέρνηση θα περικόψει 2,5 δισεκ. ευρώ από κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019 και 1,9 δισεκ. ευρώ από το αφορολόγητο το οποίο υποχωρεί στα 5.700 ευρώ περίπου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και τα φορολογικά αντίμετρα που θα εφαρμοσθούν το 2020 σε περίπτωση επίτευξης των στόχων. Το ν/σ, που μαζί με τα συνοδευτικά κείμενα προσεγγίζει τις 1000 σελίδες, προβλέπει ακόμη τη ρύθμιση για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα διαχειριστούν την αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων, τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο μεταξύ άλλων του ΟΑΣΑ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό, την πώληση του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του έτους, το άνοιγμα των οδικών μεταφορών και την εφαρμογή του πρώτου κύματος κινητικότητας το Σεπτέμβριο.

«Όλο αυτό το πακέτο δεν έρχεται χωρίς αντισταθμίσματα, χωρίς μάλιστα ισχυρά πολιτικά αντισταθμίσματα. Και δεν μιλάω μόνο για τα αντίμετρα, αλλά μιλάω για το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ή οι εξοικονομήσεις που θα γίνουν από τον Προϋπολογισμό μετά το 2019, δηλαδή από 1/1/2019, έρχονται ως προϋπόθεση για να ανοίξει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πράγμα που, όπως ξέρετε, ανοίγει την πόρτα και για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» δήλωσε στο μεταξύ στον Αθήνα 9,84 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βεβαίως, παραδέχθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, υπάρχει μια εξοικονόμηση δαπάνης 1% από το συνταξιοδοτικό. «Για το 2019 μιλάμε έτσι; Για ενάμιση χρόνο από τώρα. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και μία αύξηση κοινωνικών δαπανών, αντίστοιχου ύψους, 1,8 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, με επιδοτήσεις ενοικίου, με αύξηση επιδομάτων για το πρώτο, δεύτερο παιδί και τρίτο παιδί, με μείωση έως και μηδενισμό της συμμετοχής στα φάρμακα, με ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει ενίσχυση και σε μεγάλα τμήματα των συνταξιούχων, που είναι πιθανόν να πληγούν από την εξοικονόμηση αυτή, αλλά, κυρίως, είναι προσανατολισμένο το πρόγραμμα των αντιμέτρων και στη νέα γενιά.

Πηγή: skai.gr