Κλείσιμο

Handelsblatt: Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών

Η γερμανική Ηandelsblatt, γράφει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2021 ή το 2022, σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, που διέρρευσε η εφημερίδα. 

Στο μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι αν πιάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι η χώρα μπορεί να προχωρήσει –σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα μέτρα που αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι το 2020 που προβλέπεται, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές (στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος) εκτιμήσουν ότι με βάση την αποτίμησή τους για το επόμενο χρόνο, μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη με στόχο να επιτευχθεί 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.
Αναφέρεται ότι ο στόχος αυτός πρέπει να γίνει εφικτός χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

Υπάρχουν βέβαια και τα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν επίσης αν εκτιμηθεί από όλους τους θεσμούς σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.

Η Ηandelsblatt σημειώνει ότι παρουσιάζεται το πακέτο των 550 εκατ. ευρώ του 2018 που θα προέλθει κυρίως από περικοπή προνοιακών επιδομάτων, από φορολόγηση καταλυμάτων τύπου Airbnb, αλλά και από ειδικά μισθολόγια.Καταγράφεται και «παράθυρο» παροχών το 2018.

Πηγή: skai.gr