Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί και με το 50% των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Είναι δυνατόν, εάν υλοποιήσει ακόμη και το 50%, ή κάτι περισσότερο, από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» επισήμανε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα… Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, επισήμανε εξάλλου ο γερμανός υπουργός. «Το ΔΝΤ έχει κουραστεί να ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις» εκτίμησε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Eυρωπαϊκό Nομισματικό Tαμείο βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εξαρχής ταχθεί κατά της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέκρινε τη συμμετοχή του. Πάντως, Σόιμπλε και Χριστιανοδημοκράτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνιστά προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή και της Γερμανίας. 

Υπό αμφισβήτηση έθεσε στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για εφαρμογή των νέων μέτρων νωρίτερα του συμφωνηθέντος, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.

H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος».

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ