Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ τα προγράμματα βοήθειας (μετά την Ελλάδα)

Τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, επισήμανε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Eυρωπαϊκό Nομισματικό Tαμείο βραχυπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εξαρχής ταχθεί κατά της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέκρινε τη συμμετοχή του. Πάντως, Σόιμπλε και Χριστιανοδημοκράτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνιστά προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή και της Γερμανίας.

H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr