Αμφισβήτηση των στόχων για τα πρωτογενή από Λαγκάρντ - Νωρίτερα τα μέτρα;

Υπό αμφισβήτηση έθεσε, για μια ακόμα φορά, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα η Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για εφαρμογή των νέων μέτρων νωρίτερα του συμφωνηθέντος, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Όπως επανέλαβε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα σε φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το 2018 και τουλάχιστον για τέσσερα επιπλέον χρόνια, υπογράμμισε και την Τετάρτη το Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του. 

 «H χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι μικρή και θα τερματιστεί μαζί με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018» τόνισε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην Ουάσινγκτον βρίσκονται ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ