Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί, στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Χωρίς συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά με απόφαση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς παραμένουν κενά ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές στα κρίσιμα μέτωπα του φορολογικού, του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν στο «κατάλληλο επίπεδο» στη βελγική πρωτεύουσα. Μολονότι δεν διευκρίνισε εάν στις συναντήσεις θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής των κλιμακίων, εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες θα εξαρτώνται από το αντικείμενο της κάθε σύσκεψης και διαβεβαίωσε ότι όποιος χρειάζεται θα είναι στο δωμάτιο.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία πάνω σε πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, η πρόοδος θα αξιολογηθεί πολιτικά στο Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε πάντως ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για συμφωνία πριν την επόμενη συνεδρίαση, στις 7 Απριλίου.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό», αλλά δεν θέτουμε διορίες, προσέθεσε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο οι συζητήσεις μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, που απαιτούν επί τόπου πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία, έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, και το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρξει καθαρή διαπραγμάτευση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι δεν βλέπει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε απουσία της αίσθησης του επείγοντος. Προειδοποίησε όμως ότι η απώλεια χρόνου μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια εμπιστοσύνης, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα λάβει μέρος και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον απόηχο πληροφοριών που ήθελαν τον οργανισμό να ζητά από την Αθήνα δεσμεύεις για μεταρρυθμίσεις προτού επιστρέψει στη χώρα μας. Ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί έχουν κοινό μέτωπο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Αφού λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επαναβεβαίωσε πως θα τεθεί σε επίπεδο Eurogroup και το ζήτημα του χρέους, χωρίς όμως να δεσμευθεί για κάποιου είδους συμφωνία επί μέτρων μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσής του.
Πηγή: skai.gr