Κλείσιμο

Αποχαιρετά ο Ντάισελμπλουμ το Eurogroup;

Στην επόμενη ημέρα του Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς η απογοητευτική επίδοση των Εργατικών σημαίνει ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δύσκολα θα παραμείνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και συνεπώς πρόεδρος της ευρω-ομάδας έως ότου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Χάγη – κάτι που μπορεί να απαιτήσει μήνες – όμως ο ίδιος έχει πει ότι εάν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα δεν σκέφτεται να παραμείνει στο τιμόνι του Eurogroup.

Μέχρι πρότινος τα ονόματα που ακούγονταν έντονα για τη διαδοχή ήταν του ισπανού συντηρητικού ΥΠΟΙΚ Λούις ντε Γκίντος και του σλοβάκου Πέτερ Καζιμίρ. Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κι άλλοι δελφίνοι.

Βάσει του κανονισμού της ευρω-ομάδας, εάν ο πρόεδρος παραιτηθεί τα υπόλοιπα 18 μέλη πρέπει να εκλέξουν το ταχύτερο δυνατό αντικαταστάτη του με απλή πλειοψηφία. Δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το συμβαίνει εάν δεν υπάρξει παραίτηση.

Εάν για κάποιο λόγο ο πρόεδρος δεν παραιτηθεί αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο ΥΠΟΙΚ της χώρας που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός της Μάλτας Ενουάρντ Σκικλούνα.

Σημειώνεται πως ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ένας από τους αξιωματούχους του Eurogroup που είχαν μιλήσει δημόσια για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στις κάλπες του 2012 οι ολλανδοί Εργατικοί είχαν αναδειχτεί δεύτερη δύναμη και μπήκαν στην κυβέρνηση ως μικρός εταίρος των Φιλελεύθερων του Μαρκ Ρούτε. Στις χθεσινές εκλογές όμως καταποντίστηκαν, με τα έως τώρα αποτελέσματα να τους θέλουν να πέφτουν στις εννέα έδρες, από 38 που έχουν σήμερα.
Πηγή: skai.gr