Λαγκάρντ: Ο ίδιος ο Τσίπρας μου ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ

Νέο μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης έστειλε η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει την παραμονή του οργανισμού στη χώρα μας.

«Για να δεσμευθούμε στο πλευρό της Ελλάδας – κάτι που μου έχει ζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός – πρέπει, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος να είναι βιώσιμο», δήλωσε η κ. Λαγκαρντ στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Διευκρίνισε πως η ελάφρυνση δεν θα σημαίνει «κούρεμα», αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσω διάφορων δράσεων, όπως «πολύ σημαντικές επιμηκύνσεις» των δανείων στήριξης και «πολύ χαμηλά» πλαφόν στα επιτόκια αποπληρωμής.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στο Ταμείο και στους Ευρωπαίους. Στις αρχές τις εβδομάδας ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του ότι το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για την επομένη δεκαετία, ενώ άλλοι εταίροι θέλουν μετάθεση των αποφάσεων για μετά το Μνημόνιο, το 2018.

Ερωτηθείσα πώς θέτει το θέμα του ελληνικούς χρέους στους πιστωτές, που είναι κυρίως οι ευρωπαίοι εταίροι, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε με νόημα ότι παίρνει «το ραβδί του ταξιδιώτη-προσκυνητή και εξηγεί, ξαναεξηγεί και ξανα-ξαναεξηγεί». «Αυτό προσπαθώ να κάνω», είπε.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως πριν προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα θέλει συγκεκριμενοποίηση μέτρων σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και πολιτική δέσμευση από τους εταίρους για την τήρησή τους.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεσή του για τη χώρα μας, το ΔΝΤ υπολογίζει πως το χρέος θα αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά το 2030, φτάνοντας στο 275% του ΑΕΠ το 2060.
Πηγή: skai.gr