Κλείσιμο

Φημολογία για συνάντηση «τελευταίας ευκαιρίας» Τσακαλώτου με εταίρους

Για «συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας» την Παρασκευή, ώστε να αρθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο στην αξιολόγηση, κάνουν λόγο –ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής- πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η πολύκροτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών (Γερούν Ντάισελμπλουμ κ.α) με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα, με τους εταίρους να αναφέρουν τι ζητούν από την Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Στην αντίθετη περίπτωση, οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει, ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που ήδη έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες, θα παρακαμφθεί για μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Ολλανδία (Μάρτιος), δηλαδή από τον Απρίλιο ή και το Μάιο, κάτι που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αντί να είναι στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group βρίσκεται στο Λονδίνο, σε εκδήλωση στο LSE όπου έχει ομιλία με αντικείμενο τις «Συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη». Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ γιατί δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε να απαντήσει.

Στην υποβάθμιση της απουσίας του Γιώργου Χουλιαράκη από το σημερινό (Πέμπτη) EuroWorking Group προχώρησε πάντως το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ που έκανε λόγο για «εξαφάνιση»

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση "περί άλλα τυρβάζει"», καθώς σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός, αντί να εκπροσωπεί τη χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αποφασίζει να εξαφανιστεί».

Αιχμηρή απάντηση έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ πως ο οργανισμός ζητά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα επειδή δεν καταλαβαίνει τις εγγυήσεις που έχουν προσφέρει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου εκτιμά ότι η συμφωνία με τους θεσμούς έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι εφικτή.

Πηγή: skai.gr