Κάθετο «όχι» Ρέγκλινγκ στο κάλεσμα του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους

Το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία ανησυχίας, παρά το κάλεσμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «σημαντική ελάφρυνσή» του, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγλινγκ.

Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο κ. Ρέγκλινγκ αποδίδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου στο γεγονός ότι οι αναλυτές του ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να συνυπολογίσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης, ούτε τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της για την υποστήριξή της.

«Η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τονίζει. Διαβεβαιώνει μάλιστα πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για τη χώρα μας «θα συνεχιστεί», εφόσον η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους ανήκει στον ESM, και με δεδομένες τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ο ορίζοντας που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ «δεν είναι κατάλληλος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογραμμίζει πως η χώρα μας έχει λάβει μεγαλύτερη βοήθεια για απομείωση του χρέους σε σχέση με «οποιαδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία».

Επισημαίνει πως το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012 σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που έχουν δεχτεί οι Ευρωπαίοι διασφαλίζουν πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και θα μείνει έτσι «για πολύ καιρό».

Στην έκθεσή του, το Ταμείο υπολογίζει πως το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά το 2030, και αναμένεται να φτάσει στο 275% του ΑΕΠ το 2060.
Πηγή: skai.gr