Κλείσιμο

Λίγες ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου

Δίνοντας λίγες ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβληματίζονται για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης καθώς ο πήχης για μία συμφωνία φαίνεται να έχει σηκωθεί ακόμα μία φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαϊκές πηγές εξηγούσαν στην «Καθημερινή» ότι τις τελευταίες μέρες το ΔΝΤ δεν δέχεται πλέον ως κοινή στάση των θεσμών αυτή που παρουσιάστηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup του Ιανουαρίου και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μία νέα κοινή θέση που αναμένεται να έχει πιο δύσκολα αιτήματα προς την ελληνική πλευρά.

Η νέα θέση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ότι δέχεται τα αιτήματα των θεσμών ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δεν έχουμε προχωρήσει ούτε ένα βήμα από εκεί που ήμασταν δύο εβδομάδες πριν» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον έχουν χαθεί άλλες δύο εβδομάδες κάνοντας τα χρονικά περιθώρια ιδιαίτερα ασφυχτικά για συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου.

Η διαφορετική προσέγγιση ευρωπαίων και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό ζήτημα έγινε ξεκάθαρη χθες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ καθώς σχολίαζε την έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων της έκθεσης, παρότι, όπως επισήμανε και το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη χαρακτήρισε ξεπερασμένες τις εν λόγω εκτιμήσεις, καθώς δεν έχει υπολογιστεί σε αυτές η πρόσφατη ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

Στην συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ήταν ξεκάθαρη η διαφορά των «στρατοπέδων» ίσως πρώτη φορά τόσο έντονα όπως λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την ευρωπαϊκή πλευρά ( Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο Ισπανία) να υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης από την τελευταία πρόβλεψη δεν δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε η ομάδα αξιωματούχων που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα ( Π. Τόμσεν, Ν. Βελκουλέσκου) να εξηγήσει πιο αναλυτικά από που προκύπτουν οι υπολογισμοί χωρίς όμως να πείθει τους Ευρωπαίους.

Από την άλλη, οι μεγάλες χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Αργεντινή υποστήριξαν πως οι υπολογισμοί του ειδικών του Ταμείου είναι σωστοί και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ, Νταίσελμπλουμ σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα».

Αυτό που ξεκαθαρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως πέρα από περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα δοθεί μόλις η αξιολόγηση πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: Ελένη Βαρβιτσιώτη