Σόιμπλε: Δεν στηρίζουμε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο Μνημόνιο

Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ουσιαστικά θέτοντας τέλος στις ορέξεις της Αθήνας για «έξοδο» του ΔΝΤ από τη χώρα μας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρ' όλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.

Πριν από λίγες ημέρες, με δηλώσεις του, ο κ. Σόιμπλέ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη εξετάζει πλέον ανοιχτά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ακόμα και χωρίς το Ταμείο. Στη συνέχεια όμως, κι αφού έγινε σαφές πως η Αθήνα υποστηρίζει την έξοδο του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ΔΝΤ – πέρα από περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα – ζητά επίσης βαθιά ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, έχοντας καταστήσει σαφές πως διαφορετικά δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να υποστηρίξει το πρόγραμμα.

Ο γερμανός υπουργός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ενδεχομένου βαθιάς αναδιάρθρωσης, αντιτείνοντας ότι το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι η υλοποίηση δύσκολων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τον δημόσιο τομέα και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, το Ταμείο έχει προτείνει επανειλημμένα τη χαλάρωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 1,5% για την περίοδο από το 2018 κι έπειτα – επισημαίνοντας πως καθ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα λιτότητας.

Εάν όμως οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο 3,5%, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για μετά τη λήξη του Μνημονίου, παρά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν στην οικονομία.
Πηγή: skai.gr