Ρέγκλινγκ: Χρειάζεται ψήφος στη γερμανική Βουλή αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου για να επικυρώσει το νέο πλαίσιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το τρίτο Μνημόνιο δομήθηκε με βάση τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τυχόν αποχώρησή του θα συνιστούσε βαθιά αλλαγή των όρων της συμφωνίας. «Στην περίπτωση της Γερμανίας» τέτοιου είδους αλλαγή σημαίνει «ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ» ώστε να εγκριθεί το νέο καθεστώς, εξήγησε, αν και προσωπικά τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ταμείου.

Τα σχόλια Ρέγκλινγκ έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό θα απαιτεί αυστηρότερη εποπτεία.

Απηχώντας τη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο επικεφαλής του ESM, επιβεβαίωσε πως υπάρχει «σχέδιο Β», εάν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2015 πολλοί βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της νέας βοήθειας για τη χώρα μας ακριβώς χάρη στη δέσμευση του Βερολίνου ότι το Ταμείο θα συμμετείχε στο πρόγραμμα. Τυχόν αποχή του ΔΝΤ από το Μνημόνιο ουσιαστικά θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στη Μπούντεσταγκ, ειδικά ενόψει των εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου.

Μία από τις βασικές διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο εκτιμά πως απαιτείται βαθιά αναδιάρθρωση και κρίνει ανεπαρκή πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εγκρίνει το Eurogroup.

Ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς παραμένει, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή θέση είναι πως με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους την επόμενη δεκαετία.

«Η ευρωπαϊκή θέση είναι ‘θα κάνουμε περισσότερα όταν χρειαστεί’» ενώ το ΔΝΤ ακολουθεί τη γραμμή ότι χρειάζονται αποφάσεις ταχύτερα, προσέθεσε.

Τέλος, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που είχαν «παγώσει» για λίγες εβδομάδες τον Δεκέμβριο, ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του Ιανουαρίου, κι απλά εκκρεμούν κάποιες νομικές αποφάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κάποια μέτρα, συνέχισε, μπορούν να εφαρμοστούν εν ριπή οφθαλμού, ενώ άλλα θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες.
Πηγή: skai.gr