Mέτρα ύψους έως 150 εκατ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές

Mέτρα ύψους 100 έως 150 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι ετοιμάζονται να ζητήσουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, πέραν των δεσμεύσεων Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην Κομισιόν έφτασε μήνυμα από τους θεσμούς πως μετά την αποδοχή της επιστολής Τσακαλώτου, κύκλοι των δανειστών θέτουν ήδη ζήτημα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το 2017, είναι άσχετα από την παροχή στους συνταξιούχους που σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι δανειστές ήδη τα ποσοτικοποιούν, εκτιμώντας τα σε περίπου 100 - 150 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά στοιχεία της επιστολής Τσακαλώτου δεν αποτελούν νέες δεσμεύσεις της χώρας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ενεργοποίηση του κόφτη, είπε, είναι μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει από πέρυσι αν τα δημοσιονομικά εκτροχιαστούν. Έχουμε, όμως, κρατήσει και ένα μαξιλαράκι πέραν των όσων δώσαμε στους συνταξιούχους, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα ενεργοποίησης του κόφτη ανέφερε ο κύριος Κατρούγκαλος.

Επικαλούμενος τις επαφές του πρόσφατα στην Ευρώπη συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο κ Σόιμπλε λέει βέβαια τα ίδια αλλά δεν έχει πλειοψηφία στην ΕΕ. Ελέγχει το Eurogroup αλλά όχι και το Συμβούλιο Αρχηγών.


Πηγή: skai.gr