Κλείσιμο

EBRD: Η κρίση άφησε τους Έλληνες φτωχότερους αλλά και βαθιά δυστυχισμένους

Βαθιές συνέπειες στην οικονομική ευημερία αλλά και στην ευτυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το 92% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι η κρίση έχει επηρεάσει «αρκετά» ή «πολύ» τη ζωή του.

Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ανέφεραν ότι έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους λόγω απόλυσης, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή μείωση ωρών και ημερών εργασίας.

Η απώλεια εισοδήματος οδήγησε λίγο περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση αναγκαίων αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Παράλληλα, υπό τη σκιά της κρίσης οι Έλληνες έχουν γίνει ένας από τους πιο δυστυχισμένους λαούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μόλις ένας στους δέκα Έλληνες δήλωσε ικανοποιημένος με την οικονομική του κατάσταση, ενώ μόλις το 24% δήλωσε γενικότερα ικανοποιημένο από την ζωή του. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 34 χώρες που μελετήθηκαν από την EBRD, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη.

Το αντίστοιχο ποσοστό ικανοποίησης από τη ζωή στη Γερμανία καταγράφηκε στο 72%, ενώ στην Ιταλία ήταν 42%.

Μάλιστα, οι Έλληνες χαρακτηρίζονται και από βαθιά απαισιοδοξία για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, μόλις το 16% των ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία, τη στιγμή που στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ το ποσοστό των αισιόδοξων βρίσκεται στο 48%.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης