Κυβέρνηση: Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα – Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε την νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ με περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, όπως ζητούν οι θεσμοί για το 2019 και το 2020» διεμήνυσε την Παρασκευή κυβερνητική πηγή για τη μέχρι πρότινος «κλεισμένη» διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, η ιδία πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «πολιτικών εξελίξεων» σε περίπτωση που επιμείνουν οι θεσμοί στην άμεση νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, καθώς όπως είπε «καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα ψηφίσει».

Σύμφωνα μάλιστα με την ιδία πηγή, «η Ελλάδα δεν έχει πολλούς συμμάχους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020».

Διευκρίνισε ότι η στάση του οικονομικού επιτελείου στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι να μείνουν όλα ανοιχτά μέχρι να κλείσει το σύνολο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους θα είχε κλείσει εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες καθώς τα πάντα σχεδόν είναι λυμένα με εξαίρεση τα εργασιακά, για τα οποία οι θεσμοί ζητούν αλλαγές πέραν της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου που προέβλεπε τη θεσμοθέτηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών

Οι ίδιες πηγές κατηγορούσαν το ΔΝΤ για «έλλειψη θάρρους», καθώς ενώ διαφωνεί για τα υψηλό πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχει υπερασπίσει την άποψη του στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν συμπεριλάβει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 προκειμένου να μην χρειαστεί να πάρουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μετρά για το χρέος.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να κλείσει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι περισσότεροι παίχτες στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θέλουν λύση, κι όχι εμπλοκή, τόνισε πάντως ο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε «πολιτική συμφωνία» - για το σύνολο των ζητημάτων της β’ αξιολόγησης - παρέπεμψε στο μεταξύ την Πέμπτη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης