Βερολίνο: Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα «Μίνι Eurogroup» για την Ελλάδα

Σε κατηγορηματική διάψευση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, προχώρησε την Τετάρτη το Βερολίνο. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι διαρροή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το βράδυ της Τετάρτης, όχι μόνον επιβεβαίωνε τη διεξαγωγή της «Μίνι Συνόδου» αλλά τη χαρακτήριζε ως προγραμματισμένη και σημείωνε ότι θα έχει ως αντικείμενο και το ελληνικό ζήτημα. 

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’ γιατί δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει» διαψεύδοντας σχετικό γερμανικό δημοσίευμα τη Suddeutsche Zeitung. 

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» θα συζητούνταν πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Στο «Μίνι Eurogroup» θα μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ. Κερέ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναμενόταν να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο, όπως και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σχεδόν αδύνατη θεωρούν στο μεταξύ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στην Καθημερινή, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

To προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπει μεταξύ άλλων νέες περικοπές στα εφάπαξ, πιέσεις για τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2017, αλλά και συνεργασία της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης με ιδιωτική εταιρεία, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου - skai.gr