Ελπίζει η Ελλάδα σε συμφωνία ως το Eurogroup, χωρίς υποχωρήσεις στα εργασιακά

Επιμένει η ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, απορρίπτοντας μάλιστα υποχωρήσεις στα εργασιακά, που έχουν αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν διαβλέπουν οριστική σύγκλιση πριν την τελευταία τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για φέτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η υπάρχει δυνατότητα για «πολιτική συμφωνία» πριν τις 5 Δεκεμβρίου.

Όπως εξήγησε, η «πολιτική συμφωνία» θα σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα και η Αθήνα θα υλοποιήσει όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα στη συνέχεια.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα στο γερμανικό πρακτορείο MNI ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι πέραν της Αθήνας και οι θεσμοί θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσεων.

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί νέα μέτρα λιτότητας, ούτε να κάνει υποχωρήσεις σε θέσεις αρχών όπως στα εργασιακά, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει και τα νομικά και τα οικονομικά επιχειρήματα ώστε να πείσει τους δανειστές για το δίκαιο της γραμμής της.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως σε θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων οι θέσεις της Ελλάδας υποστηρίζονται από τα κοινοτικά κεκτημένα.

«Πιστεύουμε πως τα επιχειρήματά μας γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς και το Eurogroup», συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr