Πανευρωπαϊκό πτωχευτικό κώδικα που προστατεύει πρότεινε η Κομισιόν

Προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού πτωχευτικού κώδικα που θα προστατεύει επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα επιτρέπει σε επιχειρηματίες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει να ξανασταθούν στα πόδια τους παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της Κομισιόν είναι να υποστηρίξει δοκιμαζόμενες εταιρείες και να προστατεύσει θέσεις εργασίας μέσω ενός συνόλου κοινών κανόνων που θα διευκολύνουν τη ρύθμιση εταιρικών χρεών, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σχέδιο των Βρυξελλών ταιριάζει επίσης με την προσπάθεια για ελάφρυνση των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες της ευρωζώνης, δημιουργώντας προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα.

«Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 200.000 επιχειρήσεις πτωχεύουν, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια 1,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας», δήλωσε στις Βρυξέλλες η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα. «Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να αποφεύγονται».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, οι επιχειρήσεις θα προστατεύονται από εντολές πληρωμής που θα ζητούν οι δανειστές τους για έως τέσσερις μήνες. Η τετράμηνη περίοδος χάριτος θα χρησιμοποιείται ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση των οφειλών.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα προσφέρουν επίσης σε πτωχευμένους επιχειρηματίες μία «δεύτερη ευκαιρία», που σημαίνει ότι εταιρικά χρέη από παλαιότερα εγχειρήματα θα διαγράφονται μετά από τρία χρόνια. Η ελάφρυνση δεν θα ισχύει για επιχειρηματίες που έχουν φερθεί ανέντιμα στους πιστωτές τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής, ένας στους δύο Ευρωπαίους διστάζει να ιδρύσει επιχείρηση επειδή φοβάται την αποτυχία και τα βάρη που τη συνοδεύουν, όπως τα χρέη και το κοινωνικό στίγμα. Το μοντέλο της δεύτερης ευκαιρίας ουσιαστικά αποσκοπεί στην προστασία των έντιμων επιχειρηματιών από αυτούς τους αποτρεπτικούς παράγοντες.

Παράλληλα, μικρο-πιστωτές και μικρομέτοχοι που δεν αποδέχονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τα εμποδίσουν και να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις, αν και τα νόμιμα συμφέροντά τους θα προστατεύονται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους, οι υπάλληλοι της χρεωμένης επιχείρησης θα απολαμβάνουν όλες τις προστασίες που προβλέπει το εργατικό δίκαιο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης