Κοντά στο Αφγανιστάν και το Μαλί η Ελλάδα σε κύριους παράγοντες προσέλκυσης επενδύσεων

«Κατρακύλα» τριών θέσεων υπέστη η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν, με κυριότερες αδυναμίες την εφαρμογή συμβολαίων και την καταγραφή περιουσίας – ζητήματα κρίσιμα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, όπου η χώρα μας συγκρίνεται με χώρες του αποκαλούμενου «τρίτου κόσμου».

Στην κατάταξη του 2017, η χώρα μας έπεσε στην 61η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες, από την 58η που ήταν πέρυσι, καταγράφοντας πτώση σε οκτώ από τους δέκα παράγοντες που αξιολογούνται.

Στο μέτωπο της εφαρμογής συμβολαίων, όπου ουσιαστικά κρίνεται η δυνατότητα μίας χώρας να εγγυάται την τήρηση επιχειρηματικών συμφωνιών και να προστατεύει τους επενδυτές, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 133η θέση, δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, με εξαίρεση την Κύπρο, που βρίσκεται έξι θέσεις χαμηλότερα.

Βασικό πρόβλημα είναι το τεράστιο χρονικό διάστημα που απαιτεί η νομική επίλυση προσφυγών γύρω από την τήρηση συμβολαίων, καθώς κατά μέσο όρο τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται 1.580 ημέρες για να εκδώσουν απόφαση, ήτοι σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, με δεδομένο ότι οι μοναδικές χώρες όπου η Δικαιοσύνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο είναι το Αφγανιστάν, το Σουρινάμ και η Γουινέα-Μπισσάου.

Η χώρα με το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση διενέξεων γύρω από συμβόλαια είναι η Νότια Κορέα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, όπου γίνονται και οι ταχύτερες εκδικάσεις διαφορών, κατά μέσο όρο σε 164 ημέρες.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην καταγραφή περιουσίας, η χώρα μας καταλαμβάνει την 141η θέση, χειρότερα από χώρες όμως η Βενεζουέλα, η Γρανάδα, τη Τανζανία, το Μαλί και η Γουινέα.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ο αριθμός των διαδικασιών που απαιτείται να ολοκληρώσει μία νέα επιχείρηση, δέκα τον αριθμό. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών βαθμολογείται με 4,5 και άριστα το 30.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στην εύρεση χρηματοδότησης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 82η θέση, υποχωρώντας κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης