Μειωμένα κατά 10 εκατ. ευρώ τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ

Μειωμένα κατά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, τα έσοδα της εταιρείας στην οποία υπάγεται το μετρό, ο ΗΣΑΠ και το ΤΡΑΜ, το διάστημα Ιανουαρίου Αυγούστου του 2016 ανήλθαν σε 56,9 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 14,35% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015, όταν τα έσοδα ανήλθαν σε 66,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόκλιση στα έσοδα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη υπό κανονικές συνθήκες, καθώς για περίπου 15 ημέρες πριν και μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015, με απόφαση του υπουργού υποδομών οι πολίτες χρησιμοποιούσαν δωρεάν τα μέσα μεταφοράς. Η απόφαση του κου Σπίρτζη οδήγησε σε απώλεια εσόδων περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΑΣΑ η μείωση των εσόδων οφείλεται - εκτός από τα υψηλά ποσοστά λαθρεπιβίβασης - στις αυξήσεις του ΦΠΑ από 13% στο 23%, και στη συνέχεια στο 24% οι οποίες επιβάρυναν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και στη δωρεάν μετακίνηση ανέργων από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Την ίδια ώρα το υπουργείο εργασίας δεν έχει καταβάλλει το κόστος της δωρεάν μετακίνησης ανέργων στον ΟΑΣΑ, ενώ κι άλλα υπουργεία όπως το παιδείας και άμυνας οφείλουν εκατομμύρια ευρώ στον οργανισμό από την επιδότηση των εισιτηρίων μαθητών, φοιτητών και στρατευσίμων.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας