Eurogroup προς Ελλάδα: Γυρίστε πίσω στη δουλειά

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχύνει στην υλοποίηση των 13 προαπαιτούμενων που απομένουν, όχι μόνο προκειμένου να λάβει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση αλλά και για να διευκολύνει την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, μέσα στον Οκτώβριο, έστειλαν οι ευρωπαίοι εταίροι μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα.

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό των ορόσημων που απομένουν. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μετά τις θερινές διακοπές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε με νόημα ότι δεν πρέπει να χαθεί το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε από τον Μάιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η Αθήνα θα κινηθεί γρήγορα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε πάντως να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά, παρά το  χρονοδιάγραμμα, λέγοντας απλώς σήμερα έγινε απλώς μία «γενική συζήτηση» με στόχο να επανεκκινήσει η διαδικασία τήρησης των συμφωνηθέντων.

«Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και τώρα, πρέπει να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικά με το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η όλη δικαστική υπόθεση είναι ένα «πολύ ατυχές» γεγονός. Υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι να μην υπάρχει «η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα» των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ειδικά αφού η Eurostat έχει καταστήσει σαφές πως τα εμπιστεύεται απόλυτα.

Η Αθήνα... σπεύδει

Πηγές του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος στη συνεδρίαση, «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως «το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Αυστηρά μηνύματα από Μοσκοβισί και Κερέ

Στην ανάγκη επιτάχυνσης στάθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα εντός των επόμενων «εβδομάδων».

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν «μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας» που θα πρέπει να ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, και στάθηκε ιδιαίτερα στα κενά που έχει διαπιστώσει στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων και της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Μοσκοβισί συνέδεσε μάλιστα την ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της δεύτερης αξιολόγησης με το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι η ομαλή πρόοδος το επόμενο διάστημα θα «ανοίξει το δρόμο» για συζήτηση τυχόν μέτρων ελάφρυνσης έως το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πάντως διευκρίνισε ότι σήμερα δεν υπήρξε τίποτα καινούργιο σχετικά με το χρέος κι ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει» από την πλευρά των εταίρων. Ήδη από την άνοιξη το Eurogroup έχει μεταθέσει τις οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο βαθιάς αναδιάρθρωσης για μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ
, διαμήνυσε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι ο μονόδρομος για την κρίσιμη ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Ο κ. Κερέ προσέθεσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ευρωτράπεζα θα εστιάσει στην εκπλήρωση του προαπαιτούμενου για αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης