Προ νέας χρεοκοπίας το Πουέρτο Ρίκο

Ο υπουργός οικονομικών του Πουέρτο Ρίκο, Alejandro Garcia-Padilla σε άρθρο γνώμης για το CNBC σήμερα τόνισε πως η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην καταβολή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την πληρωμή ομολογιών οι οποίες λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο Alejandro Garcia-Padilla τονίζει «Την 1η Ιουλίου το Πουέρτο Ρίκο δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάριο σε ομολογίες οι οποίες λήγουν».

Ο κ. Padilla υπογράμμισε επίσης πως θα πρέπει άμεσα να διαρθρωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο ξεπερνά σήμερα τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια με τρόπο όπως είπε «δίκαιο και αναλογικό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Padilla, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Πουέρτο Ρίκο θα μπορέσει άμεσα να κάνει χρήση κάποιων ειδικών διατάξεων προκειμένου να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν είναι αποδεκτές στις ΗΠΑ και δεν αναγνωρίζονται από τους αμερικανικούς νόμους. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί προς υπογραφή από τον Πρόεδρο Ομπάμα με τη μορφή του κατεπείγοντος και περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τη δημιουργία ειδικού συμβουλίου διαπραγματευτών του δημοσίου χρέους της χώρας.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης