Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει, όμως χρειάζεται λειτουργική δημόσια διοίκηση

Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας χρειάζεται λειτουργική δημόσια διοίκηση.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος σε σχέση με το παρελθόν για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας όμως την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», είπε, και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, όμως ξεκαθάρισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ενδεδειγμένος δρόμος για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Στρέφοντας τα βέλη του στην πολιτική ιστορικά χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ