Έρχεται «φοροκαταιγίδα» σε προϊόντα και υπηρεσίες και μειώσεις σε μισθούς

Το «πρώτο κύμα» από τα πρόσφατα ψηφισθέντα επώδυνα μέτρα, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, έρχεται από την τρέχουσα εβδομάδα.

Μείωση στους μισθούς
θα δουν από την Τετάρτη οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά με μηνιαίο εισόδημα από 621 ευρώ και πάνω μετά την αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και στη μείωση του αφορολογήτου. Για μισθωτούς με ένα παιδί οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από μηνιαίο μισθό από 642 ευρώ και πάνω.

Επιπλέον αυξάνεται στο 24% ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ, φέρνοντας ανατιμήσεις σε καύσιμα, σε μη νωπά και συσκευασμένα τρόφιμα, εστίαση, μεταφορές, καύσιμα, τσιγάρα κ.ά.

Καταργούνται οι
κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου,( δηλαδή σε Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο).

Αυξάνεται ο φόρος στην μπύρα, με την επιβάρυνση να φτάνει τα 20 λεπτά στο κουτάκι των 330 ml και στα 40 λεπτά περίπου στο μισό λίτρο.

Παράλληλα, επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η επιβάρυνση υπολογίζεται ότι σε μέσα επίπεδα θα φτάσει στα 5 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι
με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων που ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup, τον Ιούνιο αλλάζει και το καθεστώς φορολόγησης των ΙΧ όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης.

Συγκεκριμένα, τα νέα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:

- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ,
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ,
- 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ,
- 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ,
- 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των τελών ταξινόμησης που θα ισχύσει από την Τετάρτη επιφέρει και σημαντικές επιβαρύνσεις σε αυτοκίνητα άνω των 15.000 ευρώ παράλληλα με την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.

Ακριβότερα θα είναι και τα υβριδικά αυτοκίνητα στα οποία θα επιβάλλεται τέλος ταξινόμησης με μειωμένους συντελεστές κατά 50%, σε σχέση με τα συμβατικά, καταργώντας την απαλλαγή τελών που ίσχυε.
Πηγή: skai.gr