Αλεξιάδης: Τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα πάρουμε

«Τα μέτρα είναι υφεσιακά, όμως είμαστε αναγκασμένοι να τα πάρουμε προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με το Eurogroup» παραδέχεται ο Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δυσχερή φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αναγνωρίζει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων πλην όμως, η συμφωνία έπρεπε να κλείσει. 

«Διότι όσοι κάνουν κριτική περί του αντιθέτου ας απαντήσουν στους πολίτες ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν δεν είχε εγκριθεί η δόση και δεν άνοιγε η υπόθεση της ρύθμισης του χρέους» αναφέρει ο κ. Αλεξιάδης. 


Ο υπουργός ανακοινώνει ακόμη ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία κάποιων να αποκαλύψουν τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία τους, πριν την εφαρμογή του περιουσιολογίου, προειδοποιώντας ότι τότε θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους. 

Όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, θα δοθούν κίνητρα τα οποία θα είναι άξια υπολογισμού. Έναντι της επιλογής να χάσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό συν τις ποινικές κυρώσεις όταν προχωρήσουν οι έλεγχοι στα εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν στοχοποιηθεί με την αρωγή των πληροφοριών που έρχονται από το εξωτερικό στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί.

Αναφορικά με την αδυναμία ταχύτερης λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ομολογεί ότι καθημερινά «ζούμε με τον φόβο μην παραγραφούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής». Δηλώνει ότι παρακολουθείται η πορεία των ελέγχων και είναι θετική ιδιαίτερα για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Κάνει λόγο για δυσκολία ελέγχου στην πρώτη λίστα στην οποία χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα. Αντίθετα, με την άλλη, μέσα σε τρεις βδομάδες ταυτοποιήθηκαν εκατοντάδες ονόματα και οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τις έρευνες σε 1.000 άτομα τα οποία ήδη ελέγχονται φορολογικά σε βάθος.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ανακοινώνει ότι και αυτήν τη τουριστική περίοδο θα είναι επί ποδός ο «στρατός» και τα «όπλα» των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα ενταθούν στα καπνικά προϊόντα, το λαθρεμπόριο των οποίων αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του φόρου.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι φέτος η εκκαθάρισή του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, ενώ το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Επίσης, θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, στον ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.α. «Το περιουσιολόγιο», τονίζει ο κ Αλεξιάδης, «θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση κάθε φορολογούμενου και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική μεταβίβασης στις νέες γενιές...».

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, πέραν των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, λέει ότι θα γίνει σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την πραγματική αξία και τα χιλιόμετρα του οχήματος.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ