Αμφισβητεί ο Καραμούζης τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για νέες ανάγκες των τραπεζών

Κάθετα αντίθετος με την θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης.

Μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ, ο κ. Καραμούζης διερωτήθηκε σε ποια στοιχεία και σε ποιες έρευνες βασίζεται η εκτίμηση του Ταμείο πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, παρά την ανακεφαλαιοποίηση 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έγινε το φθινόπωρο.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι μέτοχοι έχουν κάνει το καθήκον τους, τοποθετώντας περισσότερα απο 60 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι τράπεζες είναι έτοιμες να επανέλθουν στην δουλειά τους, δηλαδή την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είπε ο επικεφαλής της Eurobank.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα, να γνωρίζει το ΔΝΤ, είναι πολιτικό και όχι τραπεζικό», συμπλήρωσε με νόημα.

Στην προκαταρκτική έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα, το ΔΝΤ σημειώνει πως τα ελληνικά ιδρύματα ίσως χρειαστούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον βοήθεια.

Όπως επισημαίνει πως τα «κόκκινα» δάνεια που βαραίνουν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ανήλθαν στο 44% όλων των δανείων στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η κεφαλαιακή τους βάση τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε «αναβαλλόμενους φόρους τραπεζών» (deferred tax assets/ DTA), δηλαδή τα χρήματα τα οποία οι κυβερνήσεις οφείλουν αναδρομικά στις τράπεζες της χώρας τους, όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν εμφανίσει ζημίες.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης