ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Άμεση και χωρίς νέους όρους ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα (upd)

Τις δικές του προτάσεις για το ελληνικό χρέος έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους Ευρωπαίους λιγότερο από 24 ώρες πριν το Eurogoup της Τρίτης. Το Ταμείο επιτίθεται επίσης στις αλλαγές που ψήφισε η ελληνική Βουλή για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

 
Άμεση και σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς νέους όρους και πριν το 2018, προκρίνει το ΔΝΤ.

Αυτό φανερώνει η προκαταρκτική ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που δόθηκε στη δημοσιότητα λιγότερες από 24 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, στέλνοντας ένα μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι φέρεται να εξετάζουν το δικό τους σετ παρεμβάσεων. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολιτικά απαραίτητη για χώρες όπως η Γερμανία.

Στο κείμενο γίνεται σαφές πως η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει ακριβώς άνευ όρων, αλλά θα πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο. Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να θέσουν προϋποθέσεις που θα υπερβαίνουν την περίοδο του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018.

Το ΔΝΤ προτείνει σειρά βαθιών διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων στήριξης που έχει λάβει η χώρα μας από το 2010 κι έπειτα, ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Ζητά σταθερά επιτόκια που δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% έως το 2040, επιμήκυνση όλων των ευρωπαϊκών δανείων για έως 30 χρόνια και επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές για έως 20 χρόνια. Το μέγεθος επιμήκυνσης του κάθε δανείου εξαρτάται από το αν προέρχεται από το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο Μνημόνιο.

«Βολές» ΔΝΤ για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό

Στην έκθεσή του, το Ταμείο ζητά επίσης αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, κυρίως μείωση του στόχου για μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό».

Όπως επισημαίνει, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτεί «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ώστε να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, όμως αντίθετα, τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς υποδεικνύουν έλλειψη «πολιτικής και κοινωνικής στήριξης» για βαθιές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ επιτίθεται ανοιχτά στη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψήφισε η Βουλή στις αρχές του μήνα. Υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στη φορολόγηση διευρύνουν τη φορολογική βάση κατά μόλις 2%, ενώ οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αφήνουν ανέγγιχτες τις κυριότερες δαπάνες και εξοικονομούν μόλις 0,6 έως 0,9% του ΑΕΠ το 2016.

«Άλλα δημοσιονομικά μέτρα στο πρόγραμμα προσαρμογής τους (σ.σ. της Αθήνας) βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε περαιτέρω αυξήσεις φόρων», προσθέτει με νόημα το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι αναμένει στο Eurogroup να τεθούν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κι όχι μόνο το ζήτημα του χρέους. Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο αν δεν ικανοποιηθούν και τα δύο αυτά «πόδια», δηλαδή βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος.

Υπάρχει όμως και το αρνητικό σενάριο

Το Ταμείο όμως θέτει επί τάπητος ακόμα πιο ριζοσπαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για το αποκαλούμενο «αρνητικό σενάριο», όπου η Αθήνα δεν εφαρμόζει στον απαιτούμενο βαθμό τις απαραίτητες πολιτικές, με συνέπεια η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα να περιορίζονται μακροπρόθεσμα σε μόλις 1% του ΑΕΠ.

Στο αρνητικό σενάριο, ακόμα και η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα αρκεί ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση νέων προβλημάτων στο μέλλον, που θα θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια δανεισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ προτείνει μηδενικό επιτόκιο ως το 2050 για τα δάνεια στήριξης που δόθηκαν στο δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή στην ουσία δωρεάν δανεισμό.

Ολόκληρο το έγγραφο του ΔΝΤ ΕΔΩ
 
Φόβοι για πλήγμα στην αγορά πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στην Σ. Αραβία
Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για την...
15.09.2019, 17:17
Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο
Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις αιτία της αύξησης των μεικτών αποδοχών δεν ήταν οι φόροι και οι...
15.09.2019, 16:03
Βρούτσης στον ΣΚΑΪ: Μετά τις αποφάσεις ΣτΕ ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό
Με αφορμή την χθεσινή ομιλία του Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό εργασίας για εργασιακό μεσαίωνα...
15.09.2019, 14:22
Οι μειώσεις φόρων που φέρνει για την μεσαία τάξη η νέα κλίμακα
Η μείωση το 2020 ξεκινά στα 177 ευρώ.
14.09.2019, 23:09
Τι αλλάζει στις πληρωμές με κάρτες. Νέες απαιτήσεις ασφαλείας
Ενισχύεται ο έλεγχος για την ταυτοποίηση του κατόχου μιας τραπεζικής κάρτας σε ηλεκτρονικές αγορές, ενώ...
14.09.2019, 07:45
Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πώληση των μετοχών του στα ΕΛΠΕ
Στα μέσα του έτους ολοκληρώθηκε δίχως προσφορές προσπάθεια πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
13.09.2019, 18:50
Η ευρωζώνη εντείνει τα σχέδια για ένα δημόσιο κρυπτονόμισμα
Η ευρωζώνη έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα σχέδια προκειμένου να καταστήσει τις ψηφιακές...
13.09.2019, 16:56
Ρέγκλινγκ: Ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2020 vid
Ο πρόεδρος του ΕSM χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις για τις όποιες ενημέρωσε το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών...
13.09.2019, 14:31
Σεντένο: Θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης
"Περιμένουμε τους νέους υπουργούς Οικονομικών από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα ακούσουμε τις προτεραιότητες...
13.09.2019, 12:47
DW: Ιστορία επιτυχίας η ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια
Όποιος επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διαπιστώνει ότι απουσιάζουν περίπτερα χωρών, όπως της...
13.09.2019, 10:21

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 67  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.