Παρασκευόπουλος: Αλλαγές στη ρύθμιση για την ιδιότυπη ασυλία επιχειρήσεων

Κρίσιμες αλλαγές στην αποκαλούμενη ως «σκανδαλώδη» διάταξη για την ιδιότυπη ασυλία επιχειρήσεων επιφέρει η νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η αλλαγή ήλθε μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το επίμαχο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου, για το οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού απειλούσε ακόμη και με παραίτηση εάν δεν αποσυρθεί.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «σε περιπτώσεις παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού αν καταβληθεί το πρόστιμο, εξαλείφεται το αξιόποινο μόνο για την πράξη που αφορά το διοικητικό πρόστιμο και όχι για τα συρρέοντα εγκλήματα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παρασκευόπουλου πάντως, νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για απλή αναδιατύπωση της ρύθμισης, η οποία δεν αλλάζει την ουσία της και δεν απομακρύνει τον κίνδυνο πλήρους αμνήστευσης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν, ο όρος «σχετικά εγκλήματα» με τον όρο «συρρέοντα εγκλήματα» νομικά είναι ίδιος, αφού όταν εκδίδεται μία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιγράφει συμπεριφορές καρτελικών συμπράξεων «κι άλλες τυχόν αξιόποινες συμπεριφορές» οι οποίες αξιολογούνται αρμοδίως από τους εισαγγελείς με τον όρο «σχετικά εγκλήματα» που αποποινικοποιούνται συμπραρασυρόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του ΣΚΑΪ πριν από λίγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιώργος Κυριτσάκης, με επιστολή του προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και επισημαίνοντας ότι παρά τη διόρθωσή της «η ρύθμιση οδηγεί σε πλήρη αποποινικοποίηση του δικαίου του ανταγωνισμού αλλά και λοιπών σχετικών εγκλημάτων χωρίς κάποιο προφανές όφελος για το δημόσιο συμφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική διατύπωση της ρύθμισης, για επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το πρόστιμο το οποίο τους είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εξαλείφονταν το αξιόποινο των εγκλημάτων τους τόσο για τις παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού όσο και για οικονομικά εγκλήματα – όπως για παράδειγμα για δωροδοκία – για όσο χρόνο θα εξοφλούνταν το πρόστιμο μέσω δόσεων. Με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής απαλλάσσονταν και από διοικητικές κυρώσεις.

Η εν λόγω διάταξη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και είχε χαρακτηριστεί ως προσπάθεια μετατροπής της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για οικονομικά εγκλήματα.

Επί της ουσίας, η νομοτεχνική βελτίωση αντικαθιστά τη φράση «εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου και των συρρεόντων εγκλημάτων» με τη φράση «εξαλείφεται το αξιόποινο των σχετικών εγκλημάτων που στοιχειοθετούνται με την ίδια παράβαση», ώστε να αποφευχθεί όπως λέει ο επισπεύδων υπουργός, την όποια παρερμηνεία που θα οδηγήσει στην πλήρη ασυλία επιχειρήσεων για κάθε είδους οικονομικό έγκλημα.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά