Alpha Bank: Ύφεση έως 0,7% το 2016 – Υφεσιακό το μείγμα της προσαρμογής

Η έκθεση αναλυτικά ΕΔΩ 

Ύφεση της τάξης του 0,3% με 0,7% του ΑΕΠ αναμένει για το 2016 η Alpha Bank στην εβδομαδιαία οικονομική ανάλυσή της, εκτιμώντας ωστόσο ότι η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το ΑΕΠ να ενισχύεται άνω του 2% το 2017.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα επισημαίνει στην ανάλυσή της το υφεσιακό μείγμα της ακολουθούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η τελευταία στηρίζεται κυρίως σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αυξήσεως έμμεσων φόρων σε αγαθά και υπηρεσίες, της μεταβολής της κλίμακας του φόρου εισοδήματος και των παρεμβάσεων στο σκέλος των εισφορών στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα που επιδρούν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Αναμένεται, συνεπώς, υποχώρηση της ιδιωτικής καταναλώσεως το 2016, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο αλλά θα είναι υποτονική.

Πάντως, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολογήσης μπορεί να ενεργοποιήσει σειρά εξελίξεων που είναι καταλυτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομική κατάσταση της χώρας και την αύξηση των επενδύσεων.

«Με τη νομοθέτηση και του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνεπαγόμενη εκταμίευση των χρηματοδοτικών πόρων, η οικονομία οδηγείται σε μία νέα φάση» αναφέρεται στην ανάλυση.

Αναλυτικά

- η εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων που συνδέονται με τη δόση θα διευκολύνει την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβερνήσεως στον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας συνεπώς, τις συνθήκες ρευστότητας.
- η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια της πραγματικής οικονομίας.
- η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ μπορεί να περιστείλει σημαντικά το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και της επιχειρήσεις.
- η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και η τελευταία θα μειώσει έτι περαιτέρω την αβεβαιότητα στο πλαίσιο ενός ενάρετου κύκλου (virtuous cycle).

Πηγή: skai.gr