Moody's: Πιστωτικά αρνητική η καθυστέρηση oλοκλήρωσης της αξιολόγησης

Ως πιστωτικά αρνητική («credit negative») χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης, οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο.

Όπως προειδοποιεί ο οίκος, οι καθυστερήσεις ενισχύουν τον κίνδυνο νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Moody's, η χώρα μας χρειάζεται συνολικά 7,5 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς ΕΚΤ (5 δισ. ευρώ) και ΔΝΤ (2,5 δισ.) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

Οι αναλυτές
του Moody's, διαβλέπουν ακόμη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως η ΝΔ «ηγείται στις δημοσκοπήσεις».

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, αναφέρεται στο μεταξύ στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη, και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Πηγή: skai.gr