Επανέρχεται ο Τόμσεν: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 8 δισεκ. ευρώ

Eμμένει ο Πόουλ Τόμσεν στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

H δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα τόνισε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

Το στέλεχος του Ταμείου υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δείχνοντας στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου, καθώς όπως είπε, «η Ελλάδα εξαιρεί από τη φορολόγηση το 55% των φορολογούμενων της.» Όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν.»

Ο Πόουλ Τόμσεν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ’ ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά, στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

«Δεν θα υπάρξει κανένα πακέτο βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ» διεμήνυσε από την Ουάσιγκτον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. 

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ προκειμένου να υπάρχει η σωστή ισορροπία» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ