Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα

Νέα συνάντηση θα έχει, στις 4 το απόγευμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο το ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές εμμένουν σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με
τις τελευταίες πληροφορίες, τα θέματα της εθνικής σύνταξης έχουν κλείσει. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώσεις υπάρχουν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις στόχος της κυβέρνησης είναι οι περικοπές να αφορούν εκείνες οι οποίες ανεβάζουν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ανά συνταξιούχου πάνω από τα 1.400 ευρώ. Η εξοικονόμηση η οποία θα μπορούσε να προκύψει από ένα τέτοιο μέτρο σε ετήσια βάση αναμένεται να ανέλθει σε 280 εκατ. ευρώ.

Επίσης το ζήτημα της αύξησης των εισφορών κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης παραμένει σε εκκρεμότητα. Η συνάντηση Κατρούγκαλου – δανειστών θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Εξάλλου, το κουαρτέτο ζητά να μπουν στη συμφωνία δεσμεύσεις για ομαδικές απολύσεις, για απεργιακό νόμο και για τις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δανειστές προτείνουν μεταξύ άλλων, αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές στο Δημόσιο, αυξάνοντας την πίεση προς την Αθήνα.

«Στο επόμενο 48ωρο, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές» εκτίμησε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. «Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο γίνεται πιο γρήγορα» διαβεβαίωσε.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ