ΥΠΟΙΚ: Η χώρα κερδίζει σε φορολογικό και ασφαλιστικό από τη διαπραγμάτευση

«Η χώρα κερδίζει σε φορολογικό και ασφαλιστικό από την έως τώρα διαπραγμάτευση» επιμένουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στις αντιδράσεις.

Οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνονται να «καίγονται», καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

Από το ΥΠΟΙΚ πρόσθεταν επίσης ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό ότι περιελάμβανε μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018. Υπενθύμιζαν ωστόσο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα πάνω από 62 δισ. ευρώ.

Οι κύκλοι του υπουργείου παραδέχονταν παράλληλα ότι οι επιβαρύνσεις από το νέο φορολογικό ξεκινούν από τις 10 χιλιάδες ευρώ, δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κυρίων συντάξεων και αναγνωρίζουν  ότι η εθνική σύνταξη έχει κλειδώσει με 20 χρόνια ασφάλισης στα 384 ευρώ και με 15 χρόνια στα 346 ευρώ.

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ιδίως, δε, στο ασφαλιστικό σύστημα, επανέλαβε στο μεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο συνέδριο “Women in the World Summit” στη Νέα Υόρκη.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους η κ. Λαγκάρντ μίλησε για επέκταση των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων, χωρίς να μιλήσει για κούρεμα. Μικρό παράθυρο αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας για το 2016 άφησε πάντως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.



Πηγή: skai.gr