Κλείσιμο

Μπάιντεν προς Αθήνα: Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης

«Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης» διαμηνύει προς την Αθήνα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν.

Ερωτηθείς χθες Δευτέρα από την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σώκου για τη διαπραγμάτευση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μπάιντεν επισήμανε την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επικοινωνεί συνεχώς με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για να επιτευχθεί αυτό.

Κατά την τηλεφωνική
συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ακόμη την ανάγκη οι ευρωπαίοι εταίροι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Η δήλωση Μπάιντεν συνιστά επαναβεβαίωση της σταθερής στάσης των ΗΠΑ για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παρά τις ενστάσεις που τρέφουν ορισμένοι εταίροι και έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ζήτημα του χρέους δεν τίθεται στην παρούσα φάση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τη στιγμή που ΔΝΤ και Ευρωπαίοι είναι φανερά διαιρεμένοι τόσο σε ό,τι αφορά το χρέος όσο και σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν ότι είναι «σημαντικό» να υπάρξει «εποικοδομητική» συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΔΝΤ ώστε να ολοκληρωθεί «εγκαίρως» η αξιολόγηση.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης «στην ανάγκη να υπάρξει συνεχής (και) ταχεία πρόοδος» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης διατυπώνει στο μεταξύ σε κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα FinancialTimes.

Το άρθρο επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την αντιπαράθεση με το Ταμείο σχετικά με τη διαρροή των Wikileaks, σχολιάζοντας ότι η στάση του «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας συναντώνται στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ -αλλά και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της Αθήνας μετά τη διαρροή των WikiLeaks- με αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.
Πηγή: skai.gr