Σε χαμηλό 16 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών υποχωρούσαν σήμερα Δευτέρα οι ευρωπαϊκές μετοχές, επεκτείνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με κλάδους όπως οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να υφίστανται τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης
FTSEurofirst 300 κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 2,5% υποχωρώντας στις 1.250 μονάδες, το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό του επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Από τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφε ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600, σημειώνοντας πτώση 3,6%. Από την αρχή της χρονιάς έχει υποχωρήσει πάνω από 22% εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία των τραπεζών σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Οι μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank, Credit Suisse, HSBC και BNP Paribas κατέγραφαν απώλειες μεταξύ 3,5% και 6,3%.

Πτώση άνω του 7% κατέγραφαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1991. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χρηματιστές και αναλυτές απέδωσαν την πτώση στην αβεβαιότητα για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η αξιολόγηση της χώρας από τους πιστωτές της.

Πτωτικά κινούνταν και οι ενεργειακές μετοχές, με τον ευρωπαϊκό δείκτη πετρελαίου και αερίου να σημειώνει απώλειες άνω του 3% μετά την νέα υποχώρηση της τιμής του αργού. Σε αρνητικό έδαφος ήταν οι κλάδοι αυτοκινήτων, μέσων ενημέρωσης, κατασκευών και τεχνολογίας, με απώλειες μεταξύ 3,4% και 4,1%. Σημαντική πτώση καταγράφει και ο ΓΔΤ του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ