Αναστέλλει τα επενδυτικά σχέδιά της στην Ελλάδα η Eldorado Gold

Σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα προχωράει η Eldorado Gold, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, με ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Η διοίκηση της Eldorado Gold αποδίδει πλήρως την αλλαγή της πολιτικής της στην Ελλάδα στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτηρίζει «ανοιχτά συγκρουσιακή».

Αναφέρει ότι η θυγατρική της, η Ελληνικός Χρυσός, «αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ‘ρουτίνας’, που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου».

Συγκεκριμένα, η Eldorado αναφέρει ότι αναστέλλει τα έργα κατασκευής στο ορυχείο των Σκουριών – όπου έως τώρα έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια – και προειδοποιεί ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στο έργο της Ολυμπιάδας απασχολούνται 500 άνθρωποι.

Η καναδική πολυεθνική προσθέτει ακόμα ότι εχει σταματήσει τις κατασκευαστικές εργασίες και στις επενδύσεις τις στον Λόφο Περάματος και στις Σάπες Θράκης, καθότι οι σχετικές άδειες δεν έχουν εκδοθεί για «περισσότερο από δύο χρόνια».

Διευκρινίζει πάντως ότι συνεχίζει τα ελάχιστα έργα συντήρησης στα δύο πρότζεκτ ώστε να διατηρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής, αν δεν γίνουν επενδύσεις 25 εκατ. δολαρίων, που προϋποθέτουν και έγκαιρη έκδοση των σχετικών αδειών από τις ελληνικές Αρχές.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ.

Η καναδική πολυεθνική σημειώνει ότι τα έργα στην Ελλάδα έχουν αξιόλογη προοπτική, με αποδεδειγμένα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά οι σημαντικοί κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσει τις δραστηριότητες και το προσωπικό.

Αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων και των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, εάν χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει πραγματική σχέση συνεργασίας, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Πολ Ράιτ είχε προγραμματίσει για χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, η οποία αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της εταιρείας για αύριο. Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ράιτ θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr