Κλείσιμο

Κατρούγκαλος: Δημόσια συζήτηση για το ασφαλιστικό - Στο 6,5% η εισφορά για τα μπλοκάκια

Στο 6,5% θα ανέρχεται η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων που πληρώνονται με μπλοκάκι ενώ το υπόλοιπο ποσόν εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη διευκρίνισε σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
είπε ότι θα γίνουν δεκτές όσες βελτιώσεις προταθούν και είναι δίκαιες.

Είπε μάλιστα ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς αλλά και εμπόρους και καταστηματάρχες πουν πρωτομπαίνουν στο επάγγελμα να υπολογίζεται το 20% της ασφαλιστικής εισφοράς, χαμηλότερα από τα 586 το μήνα, ποσό που θεωρείται ως κατώφλι για τον υπολογισμό περίπου στα 480 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το μηναίο ποσό εισφοράς για την κύρια σύνταξη θα είναι τα 117 ευρω το μήνα συν 7% για τον κλάδο υγείας.

Για τους αγρότες
είπε πως όταν αναπτυχθεί το σύστημα, το minimum της ασφαλιστικής εισφοράς θα είναι 93 ευρω το μήνα συν 35 ευρω για τον κλάδο Υγείας,

Ειδικά για τους δικηγόρους
είπε ότι συζητείται να καταργηθεί η εισφορά 7,5 % για τον κλάδο επικούρησης γιατί μαζί με το 20% της κύριας σύνταξης συν το 7% του κλάδου υγείας το σύνολο της εισφοράς φτάνει το 34,5%.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον κύριο Αλεξιάδη για να διευκρινίσουν πως" θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες"

Σχετικά με το αγγελιόσημο ο υπουργός δεν φάνηκε αισιόδοξος ότι θα δεχτεί η τετραμερής να συνεχίσει να εισπράττεται, καθώς το ταμείο του Τύπου το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εντάσσεται στο ενιαίο ταμείο.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι την προσωπική διαφορά την εγγυάται η Κυβέρνηση για πάντα και όσο πάει καλά η οικονομία και ανεβαίνουν οι συντάξεις θα τείνει μειούμενη.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε δημόσια συζήτηση επί του ασφαλιστικού του ιδίου με τον επικεφαλής της τετραμερούς επιτροπής Ντεκλάν Κοστέλο στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, από τον επικεφαλής της επιτροπής.

Ο Υπουργός Εργασίας κάλεσε τον Πολιτικό Κόσμο να δείξει την ίδια υπευθυνότητα που έδειξαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις που έδωσαν την στήριξη τους στην πρόταση της Κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά ο υπουργός απέδωσε εγκληματικές ευθύνες στο παλιό, όπως είπε, πολιτικό σύστημα που όταν μπήκε η χώρα στην κρίση είχε μόνο 36 δις αποθεματικά στο ασφαλιστικό αντί 100 δις όπως θα έπρεπε. Κι επίσης του επέφερε τελειωτικό χτύπημα με το PSI.

Είπε μάλιστα πως με το νέο νόμο θα δεχθεί πλήγμα και η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.

Δήλωσε επίσης την προσωπική διαφορά την εγγυάται η Κυβέρνηση για πάντα και όσο πάει καλά η οικονομία και ανεβαίνουν οι συντάξεις θα τείνει μειούμενη. Είπε ακόμη ότι η Εθνική σύνταξη έχει συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κύριο Κατρούγκαλο το νέο ασφαλιστικό δίνει ελπίδα και σιγουριά στον εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη.

Πηγή: skai.gr